Breadcrumbs


Ο καιρόςΜετρητής Επισκεπτών


Σήμερα3
Χτες3
Εβδομάδα3
Μήνας128
Συνολικά12639

24 Σεπτεμβρίου 2018

Who Is Online

Guests : One guest online


Σφάλμα
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ο τόπος μας

ΘΕΣΗ

Οι Αρχαίες Κλεωνές είναι μια σύγχρονη κωμόπολη του Δήμου Νεμέας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κορίνθου, στις παρυφές του όρους Λιουφάτα, σε υψόμετρο 320 μέτρων. Ο οικισμός είναι πάνω στον αυτοκινητόδρομο A7 (Κορίνθου-Τρίπολης) και είναι ο δεύτερος κατά σειρά μεγαλύτερος οικισμός του Δήμου μετά την Νεμέα. Απέχει 25 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, Κόρινθο, και η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε μέσω της σύγχρονης Εθνικής Οδού (στον κόμβο Αρχαίων Κλεωνών), είτε μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου-Άργους.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι Κλεωνές αναφέρονται στον Όμηρο, όπου χαρακτηρίζονται ως «καλοχτισμένη πόλη».  Βρίσκονται στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, στην οποία οφείλει ο οικισμός το σημερινό όνομά του. Το όνομά της, η αρχαία πόλη το έλαβε από την Κλεώνη, κόρη του Πέλοπα ή του Ασωπού. Η περιοχή κατοικείται από τους νεολιθικούς χρόνους.

Η κατοίκηση συνεχίστηκε και κατά την Εποχή του Χαλκού, οπότε και επικεντρώνεται κυρίως στον οικισμό των Ζυγουριών, που υπήρξε έδρα τοπικού ηγεμόνα. Κατά την κάθοδο των Δωριέων ένα μέρος των κατοίκων της μετανάστευσε στην Ιωνία και εγκαταστάθηκε στις Κλαζομενές. Μέχρι τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα η πόλη διατήρησε την ανεξαρτησία της και είχε στην κυριαρχία της την γειτονική πόλη Νεμέα, καθώς και την άμεση εποπτεία των «Νέμεων» αγώνων, οι οποίοι ονομάζονταν και «Κλεωναίος αγών».

Η ιστορία της πόλης συνεχίζεται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Το 237 π.Χ. προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Στα χρόνια του Πλούταρχου, του Παυσανία και του Απολλόδωρου αναφέρεται ότι στις Αρχαίες Κλεωνές φιλοξενήθηκε ο Ηρακλής στην καλύβα του γέροντα Μόλαρχου, που ήταν το ορμητήριό του στους έξι από τους δέκα άθλους του.

Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως λείψανα της αρχαίας πόλης. Διασώζονται τμήματα του πολυγωνικού αρχαίου τείχους και τα θεμέλια του ναού του Ηρακλή κοντά στον οικισμό. Πρόκειται για μικρό πρόστυλο τετράστυλο ναό των ελληνιστικών χρόνων, ενώ έχει βεβαιωθεί ότι στη θέση του προϋπήρχε αρχαιότερος ναός. Ο ναός αποτελούσε τμήμα μικρού ιερού, στο οποίο βρισκόταν επίσης ένα ηρώο προς τιμήν του Ευρύτου και του Κτεάτου.

Ο ναός του Ηρακλέους

Στην κάτω ακρόπολη ανακαλύφθηκε ιερό του 6ου αι. π.Χ. άγνωστης θεότητας. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένας βωμός. Κατά τους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους στη θέση του ανεγέρθηκε βασιλική.

Στη θέση Ζυγουριές έχει ανακαλυφθεί από την Αμερικανική Αρχαιολογική ομάδα, προϊστορικός οικισμός της χάλκινης εποχής. Επίσης πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στη θέση Βαρελά, βορειοανατολικά των Κλεωνών, αποκάλυψε αγροτική έπαυλη με θαυμάσια ψηφιδωτά.

Στην περιοχή των Κλεωνών, ακριβώς δίπλα από την Εθνική Οδό Κορίνθου-Τρίπολης, βρίσκεται αρχαίο λατομείο με εμφανή δείγματα χρήσης εξελιγμένης τεχνικής λάξευσης και εξόρυξης. Το λατομείο παρείχε οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του ιερού του Διός στη Νεμέα.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, ο oικισμός έχει περίπου 1092 μόνιμους κατοίκους. Η τοπική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμπελουργία και την οινοποιία. Η περιοχή, όπως και η γειτονική Νεμέα, είναι κατάφυτη από αμπελώνες, ενώ το ιδιαίτερο μικροκλίμα της ευνοεί την καλλιέργεια μοναδικών ποικιλιών αμπέλου (όπως το Αγιωργίτικο). Φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών της και αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα.

 

 

Στην περιοχή "Βρυσούλες", δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαίων Κλεωνών, βρίσκεται το Green Theater, ένα σύγχρονο, αρχαϊκού τύπου αίθριο θέατρο 1500 θέσεων. Η μοναδική  θέση του θεάτρου δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να θαυμάσουν από τις κερκίδες του τον μεγαλύτερο κάμπο της Κεντρικής Κορινθίας και το Αρχαίο Κάστρο της Ακροκορίνθου. Κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο θέατρο πραγματοποιούνται σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, καθώς και συναυλίες, στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι 'Ελληνες καλλιτέχνες.

                         green theater                           green theater 1

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ


Designed by Koutsovasilis Anastasios | Administrators: Vatsolaki Antonina, Vlogiaris Sotiris (Copyright © 2013)